Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico a Bajnai chcú bojovať proti extrémizmu

Gordon Bajnai a Robert Fico Zobraziť galériu (5)
Gordon Bajnai a Robert Fico

SZÉCSÉNY - Stupňujúce sa napätie v slovensko-maďarských vzťahoch by sa mohlo upokojiť.

Premiéri oboch krajín Gordon Bajnai a Robert Fico dnes na stretnutí v maďarskom meste Szécsény prijali jedenásťbodové vyhlásenie, na základe ktorého chcú zlepšiť vzájomný dialóg a spoluprácu. Deklarácia obsahuje napríklad kroky k vytvoreniu spoločnej rady pre spoluprácu či policajnej komisie, ktorá bude bojovať proti rastúcemu extrémizmu. Stretnutie bolo podľa politikov úspešné a užitočné.

Vo vyhlásení obaja premiéri tiež vyslovili ľútosť nad okolnosťami spornej návštevy maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma, ktorému Bratislava koncom augusta zakázala vstup na slovenské územie. "Aby sa vyhlo opakovaniu podobných situácií v budúcnosti, strany budú inštruovať svojich špecialistov, aby spolu pripravovali návrhy a podnety," uvádza sa v dokumente.

Premiéri diskutovali tiež o spornej novele jazykového zákona, ktorá má posilniť postavenie slovenčiny a za jej nepoužívanie na úradoch umožňuje udeľovať pokuty. Fico právnu normu obhajoval a svojho kolegu ubezpečil, že zákon, ktorý Budapešť kritizovala, neobmedzuje používanie jazykov národnostných menším. "Chcem ako predseda vlády Slovenskej republiky zagarantovať, že zákon o štátnom jazyku, jeho novelizácia, žiadnym spôsobom neobmedzuje používanie jazykov príslušníkov národnostných menšín," tvrdil.

V deklarácii sa obe krajiny zaviazali, že budú rešpektovať názory Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na jazykový zákon. "Tu nejde o náš subjektívny názor, ale musíme brať do úvahy európsky názor tretej strany," poznamenal Bajnai.

Dokument tiež vyzval obe strany k tolerancii a vzájomnému rešpektovaniu sa. Premiéri sa zaviazali aj k spoločnému dialógu. "K obsahu tohto dokumentu sa plne hlásime a v plnom rozsahu budeme všetky záväzky, ktoré v tomto dokumente sú, realizovať," vyhlásil Fico. Premiéri sa dohodli aj na pravidelných stretnutiach. Fico zároveň pozval svojho maďarského kolegu na Slovensko.

Stretnutie prebiehalo podľa oboch premiérov napriek nastoleným problémom v pokojnej atmosfére. Fico sa snažil odľahčiť diskusiu na tlačovej konferencii napríklad zmienkou o možnom postupe slovenskej reprezentácie na majstrovstvá sveta vo futbale. "Aj to bude možno niečo, čo nás poteší, keď sa budeme niekedy ešte porovnávať," povedal. Maďarský premiér ho na oplátku v jednom zo svojich vstupov familiárne oslovil krstným menom. Obaja politici však priznali, že názory na niektoré problémy zostali aj po dnešku výrazne odlišné.

Na rokovanie v zámku v maďarskom mestečku dohliadali stovky policajtov. Napriek príchodu niekoľkých priaznivcov extrémistického Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik) vážne incidenty polícia nezaznamenala.

Premiéri oboch krajín sa naposledy oficiálne stretli vlani na jeseň v Komárne. SMK, ktorá zastupuje maďarskú menšinu na Slovensku, šéfov vlády kritizovala, že prijali nový pracovný plán bez toho, aby vyhodnotili predchádzajúce záväzky z komárňanskej schôdzky. "Ak nedošlo k vyhodnoteniu prvého programu, tak kde je garancia, že dôjde k realizácii tohto pracovného plánu," poznamenal poslanec strany József Berényi. SMK sa tiež nepáči, že politici podľa nej alibisticky preniesli riešenie problémov s jazykovým zákonom na OBSE.

Národne orientovaná SNS vo vyhlásení svojho predsedu Jána Slotu poznamenala, že rokovanie spory medzi štátmi nevyriešilo. Za rastúce napätie vraj môže Budapešť. "Maďarsko je jednoznačne destabilizujúci prvok a rozbuška konfliktu v strednej Európe. Maďarská iredenta s ideou Veľkého Maďarska je pokrvným bratom kosovského problému s ideou Veľkého Albánska. Spochybňovanie povojnových hraníc je neprijateľnou iniciatívou v modernej Európe a môže byť skutočne začiatkom vojny," uviedol Slota.

S miernejšou reakciou prišla podpredsedníčka národniarov Anna Belousovová, ktorá poznamenala, že "stretnutie neprináša nejaké senzačné výsledky v podstate len otvára dvere k širšej spolupráci a riešeniu niektorých sporných politických problémov".

Vzájomné vzťahy Slovenska a Maďarska sa zhoršili už v roku 2006 po nástupe novej vládnej koalície za účasti národne orientovanej SNS Jána Slotu.

Text vyhlásenia nájdete tu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu