Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bajnai odsúdil výroky starostu Balážských Ďarmot

Gordon Bajnai
Gordon Bajnai

BUDAPEŠŤ - Iniciatívu starostu maďarského pohraničného mesta Balassagyarmat (Balážske Ďarmoty), ktorý odkázal slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi, aby sa počas nadchádzajúcej návštevy Maďarska vyhol jeho územiu, označil premiér Gordon Bajnai vo štvrtok v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas za "nerozumnú a nezodpovednú".

Bajnai sa rezolútne dištancoval od starostových vyhlásení iba niekoľko hodín pred schôdzkou so svojím slovenským kolegom v meste Szécsény (Sečany). Maďarský premiér neočakáva, že sa podarí vyriešiť všetky problémy susedských krajín naraz, ale verí, že schôdzka bude krokom vpred.

Od požiadavky starostu Balassagyarmatu sa maďarská vláda dištancovala už v stredu. Hovorkyňa vlády Bernadett Budaiová pre tlačovú agentúru MTI povedala, že Fico môže vstúpiť na maďarské územie cez ktorýkoľvek hraničný priechod, a to či už ako súkromná osoba, alebo ústavný činiteľ, v súlade s pravidlami schengenského priestoru. Požiadavku starostu označila za nedôstojnú, nerozumnú a slaboduchú, keďže v súčasnej situácii nie je vhodné akékoľvek zvyšovanie napätia.

Fico a Bajnai majú hovoriť o urovnaní slovensko-maďarských sporov. Okrem iného by sa mali venovať aj incidentu z konca augusta, keď slovenské úrady odopreli vstup maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi, či spornej novele slovenského jazykového zákona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu