Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Arctic Sea: Mafia údajne pašovala rakety do Iránu!

Loď Arctic Sea
Loď Arctic Sea (Zdroj: TASR)

VIEDEŇ/MOSKVA - Dočasne zmiznutá nákladná loď Arctic Sea, ktorá sa pred niekoľkými týždňami stala na čas obeťou záhadného únosu, pašovala zrejme na palube najmodernejšej ruské protilietadlové rakety systému S-300 pre Irán.

Napísal to cez víkendu rakúsky denník Salzburger Nachrichten s odvolaním sa na dobre informované izraelské zdroje.

Podľa informácií denníku, ktoré sa opierajú údajne tiež o zdroje spolupracujúce so západnými rozviedkami, celú akciu s údajným únosom zorganizovala ruská tajná služba FSB, aby zakryla obchod s raketami medzi ruskou mafiou a Iránom. Aféra sa začala o dva mesiace skôr, keď loď Arctic Sea kotvila kvôli opravám v Kaliningrade, ruskej enkláve medzi Poľskom a Litvou. Tam do nej údajne ruská mafia ukryla hlboko do podpalubia nové rakety S-300. Skrýšu potom prekryli dodávkou fínskeho dreva pre Alžírsko.

Irán sa podľa denníka obrátil na istú ruskú mafiánsku skupinu zabezpečujúcu nelegálne kontrakty, aby za príslušnú odmenu dodala systém S-300. Istá západnej rozviedka sa to však cez svojich agentov dozvedela a informovala o mafiánskom "kšeftíku" ruskú FSB, ktorá nič netušila. V dôsledku toho sa Moskva rozhodla loď na otvorenom mori uniesť. To by podľa Salzburger Nachrichten vysvetľovalo aj niektoré otvorené otázky, prečo proti lode nezasiahli západné rozviedky, prečo Rusko loď obsadilo až tak dlho po jej "únose" a prečo loď objavili údajne až pri Kapverdských ostrovoch, hoci NATO poznalo jej pozíciu priebežne.

Tiež by to vysvetľovalo, prečo sa "únoscovia" zmocnili lode s relatívne lacným nákladom dreva - to malo údajne trhovú hodnotu necelých 1,5 milióna eur.

Do tejto koncepcie zapadá podľa denníku aj skutočnosť, že Rusko zmobilizovalo okrem lodí aj diaľkové obrie lietadlá, aby dopravili domov 14 členov posádky "unesených" lode a osem údajných pirátov. Ďalšou okolnosťou potvrdzujúcou túto verziu je aj blesková návšteva izraelského prezidenta Šimona Peresa v Rusku 19. augusta. Počas nej podľa izraelského ministerstva zahraničia "predložili konkrétne dôkazy, že Irán a Sýria vyzbrojujú palestínske islamistické hnutie Hamas a Hizballáh".

Rusko pred rokmi podpísalo s Iránom kontrakt o predaji protilietadlových rakiet systému S-300, s ich dodaním ale zatiaľ otáľa. Západ a predovšetkým Izrael totiž proti takejto dodávke vehementne protestujú a Moskva sľúbila, že realizáciu kontraktu "ešte dôkladne zváži". Peres, ktorý o probléme rokoval 19. augusta s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom v Soči, ho údajne presviedčal, že dodávky raketového systému S-300 Teheránu by narušil krehkú rovnováhu síl na Blízkom východe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu