Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Unesená Arctic Sea prevážala záhadný náklad

Arctic Sea
Arctic Sea (Zdroj: TASR)

MOSKVA - Vysokí ruskí predstavitelia v stredu oficiálne priznali, že nákladná loď, ktorú za záhadných okolností uniesli v Baltskom mori, mohla viezť "podozrivý náklad".

Domnienky o tom, čo sa vlastne na plavidle Arctic Sea nachádzalo, sa pritom v médiách objavujú už dlhšie. Najnovšie k nim pribudla teória, že loď plaviaca sa pod maltskou zástavou na palube s ruskými námorníkmi prevážala zbrane, alebo dokonca jadrový materiál.

"Nevylučujeme možnosť, že Arctic Sea prevážala niečo iné ako drevo," uviedol Alexander Bastrikin, vrchný moskovský vyšetrovateľ. "Preto sme aj zadržali posádku. Musíme zistiť, či sa niektorý z nich podieľal na týchto udalostiach," povedal predstaviteľ prokuratúry pre noviny Rossijskaja Gazeta. Ako ďalej dodal, úrady by mali zverejniť "kompletnú informáciu" o prípade v priebehu "týždňa a pol".

Médiá tesne predtým priniesli správu, že ruský kapitán nákladnej lode sa pokúsil oklamať bojové plavidlá Moskvy, ktoré Arctic Sea po troch týždňoch od straty kontaktu objavili pri Kapverdských ostrovoch. Kapitán sa ich mal pokúsiť presvedčiť, že loď patrí Severnej Kórei a vezie palmové drevo z Havany do Sierra Leone. Rusi sa preto okamžite obrátili na Pchjongjang a požiadali o potvrdenie alebo vyvrátenie tohto tvrdenia, komunistická krajina však takéto informácie odmietla. Dôvody konania kapitána nájdenej nákladne lode sú zatiaľ nejasné, no zrejme nepriamo potvrdzujú predbežné zistenia ruských vyšetrovateľov disponujúcich indíciami, že do únosu Arctic Sea bola zapletená aj samotná posádka.

Nákladnú loď Arctic Sea s ruskou posádkou, ktorá plávala pod maltskou vlajkou, uniesli 24. júla piráti a pre podozrenie z únosu zatkli dvoch Rusov, dvoch Lotyšov a štyroch Estóncov. Loď podľa ruského ministerstva obrany uniesli vo švédskych teritoriálnych vodách Baltského mora. Lokalizovali ju o tri týždne neskôr približne 500 kilometrov od Kapverdských ostrovov pri západnom pobreží Afriky. Loď vyrazila z Fínska a mierila do alžírskeho prístavu Bidžája, kontakt s ňou záhadne prerušil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu