Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Kaddáfí navrhol OSN rozpustiť Švajčiarsko

Muammar Kaddáfi
Muammar Kaddáfi

ZŰRICH - Líbyjský vodca Muammar Kaddáfi údajne navrhol OSN rozpustiť Švajčiarsko. O jeho požiadavke by malo rozhodnúť nadchádzajúce Valné zhromaždenie OSN, ktoré sa zíde v New Yorku 15. septembra.

Švajčiarskej televízii to povedala podpredsedníčka zahraničného výboru dolnej komory švajčiarskeho parlamentu Christa Markwalderová. Kaddáfí podľa nej s rovnakým návrhom prišiel už v júli počas summitu krajín G8 v Taliansku, teraz ho ale formálne predložil svetovej organizácii na posúdenie. Kaddáfi žiada rozdelenie švajčiarskeho teritória medzi Francúzsko, Taliansko a Nemecko.

Návrh Tripolisu pravdepodobne súvisí s minuloročným zatknutím Kaddáfího syna Hannibala v Ženeve, kvôli ktorému sa vážne zhoršili vzťahy medzi Líbyou a alpskou republikou. Líbyjčania už vyše rok zadržiavajú dvoch švajčiarskych obchodníkov a nedovoľujú im opustiť krajinu, obmedzili lety do Švajčiarska aj vydávanie víz Švajčiarom. V októbri Tripolis oznámil, že alpskej republike pozastaví dodávky ropy.

Líbya má tento rok zástupcu v predsedníctve Valného zhromaždenia. Markwalderová sa preto obáva, že využije svoje postavenie proti jej vlasti. Švajčiarska diplomacia sa vraj teraz snaží zabrániť tomu, aby na pôde Valného zhromaždenia prepukla nejaká škandalózna výmena názorov. Podľa právnikov Kaddáfího návrh nemá žiadnu šancu na úspech. Útokom na suverenitu štátu podľa nej Kaddáfi hrubo porušuje medzinárodné právo.

Ženevská polícia zadržala piateho zo siedmich synov líbyjského vodcu a jeho ženu Alin vlani v júli pre podozrenie, že týrali slúžky. Prominentný líbyjský pár potom prepustila na kauciu 500 tisíc švajčiarskych frankov. Za túto udalosť sa v auguste v Tripolise ospravedlnil švajčiarsky prezident Hans-Rudolf Merz. Po návrate do vlasti ho za to kritizovali.

Švajčiarskej diplomacii sa tiež minulý týždeň nepodarilo vyjednať prepustenie zadržiavaných obchodníkov. Líbya za ne údajne žiada pol milióna líbyjských dinárov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu