Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Fritzl uväznil dcéru presne pred 25 rokmi

Josef Fritzl
Josef Fritzl

AMSTETTEN - Presne pred štvrťstoročím, 28. augusta 1984, vtedy 49-ročný Josef Fritzl omámil svoju dcéru Elisabeth (18) a spútanú ju zamkol v pivničnom úkryte svojho domu v dolnorakúskom Amstetten.

V priestoroch bez denného svetla a čerstvého vzduchu ju potom väznil a pravidelne znásilňoval viac ako 23 rokov.

Aby získal vysvetlenie pre jej záhadné zmiznutia, donútil ju napísať list, v ktorom oznámila svoj odchod z domu. Polícia na jeho základe dospela k záveru, že pravdepodobne utiekla k náboženskej sekte. Postup s podvrhnutými odkazmi použil Fritzl úspešne aj pri neskoršej legalizácii troch zo siedmich detí, ktoré mu jeho dcéra v pivnici porodila.

Deti podľa jeho tvrdenia matka nechala pred dverami domu spolu s písomnou prosbou, aby sa o ne starí rodičia postarali. Jednoduchý trik zafungoval nielen na zrejme nič netušiacu manželku, ale aj na úrady, ktoré údajne odložené deti zverili manželom do starostlivosti. Ďalší štyria potomkovia také šťastie nemali. Traja z nich museli žiť spolu so svojou matkou v podzemí a spoločne čeliť Fritzlovým vyhrážkam, že im pustí plyn, pokiaľ sa proti nemu pokúsia vzbúriť alebo utiecť. Štvrté z pivničných detí umrelo krátko po pôrode a Fritzl jeho telíčko spálil v kotly.

K odhaleniu hrozného príbehu došlo až po takmer 24 rokoch, a to vlani v apríli po tom, čo najstaršie z väznených detí, Kerstin (19) upadla do bezvedomia a Fritzl súhlasil s jej hospitalizáciou. Tento rok v marci ho uznali vinným zo všetkých šiestich trestných činov, z ktorých ho vinila obžaloba. Z vraždy, otroctva, znásilnenia, obmedzovania osobnej slobody, ťažkého nátlaku a incestu. Dostal doživotie v ústave pre duševne narušených páchateľov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu