Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Berlínsky denník musí odškodniť Fritzlovu dcéru

Jozef Fritzl
Jozef Fritzl (Zdroj: TASR)

VIEDEŇ - Nemecký denník Berliner Tageszeitung musí zaplatiť 600 eur odškodného dcére páchateľa najhoršieho prípadu incestu v rakúskych dejinách Josefa Fritzla. Podľa viedenského súdu svojim článkom porušil „na výsosť osobnú oblasť života a ochranu identity“ Elisabeth Fritzlovej.

Jej otec ju 24 rokov väznil v pivnici ich domu, opakovane ju znásilňoval a splodil s ňou 7 detí. Jej právnik Christoph Herbst dnes agentúre APA povedal, že na rôzne média podal okolo 20 žalôb.

Podľa sudkyne Karin Burtscherovej sa berlínske noviny dopustili zásahu do Fritzlovej práv v článku nazvanom „V krajine psychopatov“. Autor v ňom zverejnil celé meno obete. Sudkyňa je presvedčená, že neexistoval dôvod, prečo ju menoval, a tak „ju vláčil na verejnosti“. Pri stanovení výšky trestu prihliadla k obmedzenej dostupnosti nemeckého denníka v Rakúsku. Verdikt ale ešte nie je právoplatný. Právny zástupca novín sa proti rozsudku odvolal.

S médiami sa úspešne súdila aj matka Elisabeth, Rosemarie Fritzlová. Vo februári jej viedenský súd priznal odškodné 11-tisíc eur. Za narušenia súkromie jej ich má vyplatiť rakúsky magazín News. Od nemeckého časopisu Der Spiegel má dostať za rovnaké previnenie 4-tisíc eur. Manželka Fritzla, ktorého súd poslal na doživotie do väzenia, zažalovala tiež rakúsky bulvárny denník Kronenzeitung.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu