Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Podali trestné oznámenie na Fritzlových príbuzných

Josef Fritzl na pojednávaní
Josef Fritzl na pojednávaní (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Nemecký právnik podal trestné oznámenie na manželku a najstaršieho syna Josefa Fritzla. Podľa názoru Klausa Ulricha Grotha museli najbližší príbuzní vedieť o podzemnom priestore ich dome, kde páchateľ najhoršieho prípadu incestu v rakúskych dejinách väznil 24 rokov svoju dcéru, opakovane ju znásilňoval a splodil s ňou sedem detí. Informoval o tom dnes rakúsky denník Kurier.

"Manželka a prinajmenšom najstarší syn museli o suterénnom byte, všeobecne v médiách zvanom podzemné väzenie, vedieť," cituje denník z oznámenia, ktoré v stredu odovzdal vrchnému štátnemu zástupcovi pre Viedeň a Horné Rakúsko Werneru Pleischlovi.

Groth je vraj prekvapený, že vyšetrovatelia nepreverovali aj týchto "zjavných spolupáchateľov". Fritzlov syn bol spolu s väznenou Elisabeth jediným príbuzným páchateľa, ktorý počas ostro sledovaného štvordenného procesu v Sankt Pöltene vypovedal.

"Každá žena v domácnosti, každá upratovačka a každé zvedavé dieťa by skrytý vchod (do podzemného väzenia) skôr či neskôr náhodnou alebo cielenou zvedavosťou objavili," je presvedčený nemecký advokát. Podľa neho nebolo možné fakt, že niekto žije v pivnici, úplne utajiť. Počuť vraj musel byť najmä plač a krik malých detí.

Štátny zástupca zo Sankt Pöltenu Gerhard Sedlacek však oponuje, že vyšetrovatelia sa nezameriavali len na Fritzla. Vypočuli podľa neho 140 svedkov, nikto z nich údajne ale o tajnom úkryte pod domom Fritzlových v Amstettene nevedel. "Nemohli by sme pojednávať (na súde) tri týždne, aby 12. deň procesu 96. svedok uviedol, že si nič nevšimol," odmietol Grothove výčitky.

Technická expertíza prevedená pre potreby súdu zistila, že volanie o pomoc či klopanie z podzemného väzenia mohli hore v dome počuť. "Fritzl nájomníkom hluk vysvetľoval tým, že kúrenie má poruchu," uviedol Sedlacek, podľa ktorého sa štátne zastupiteľstvo trestným oznámením nemeckého právníka bude musieť zaoberať. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu