Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Neonacisti plánujú medzinárodné stretnutie v Budapešti

(Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarské neonacistické skupiny plánujú v sobotu v Budapešti medzinárodný pochod a koncerty, ktoré majú pripomenúť 22. výročie smrti nacistického politika Rudolfa Hessa, ktorý bol straníckym námestníkom Adolfa Hitlera. Informuje o tom pondelkové vydanie denníka Népszabadság.

Maďarský národno-socialistický front (NS Front) a takzvaní Hungaristi podľa neho oznámia miesto konania akcií iba dva dni vopred. Organizátori pritom predpokladajú, že na pochode sa zúčastnia cudzinci, preto ho na internete propagujú aj v angličtine a nemčine.

Podľa Népszabadságu pravdepodobne vyvolajú záujem neonacistických organizácií v krajinách, kde by bolo podobné podujatie zakázané. V centre Budapešti sa má v rovnaký deň uskutočniť protifašistický protest občianskych organizácií, ktoré ho označujú ako "medzinárodnú pokojnú demonštráciu proti krajnej pravici".

Maďarský premiér Gordon Bajnai v súvislosti s plánovanými akciami požiadal políciu, aby v plnej miere uplatnila zákony a zabránila tak vzniku situácie, kedy by sa krajina stala živnou pôdou pre neonacistov. Ako uviedol Bajnai po pondelňajšom zasadaní parlamentnej skupiny vládnej socialistickej strany, "Budapešť ani Maďarsko nesmú byť útočiskom pre neofašistov a ich pochod musí byť zakázaný."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu