Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Monzún po sebe zanechal 12 mŕtvych

Monzún na Filipínach
Monzún na Filipínach

MANILA - Náhle povodne a zosuvy vyvolané prudkými monzúnovými dažďami v severnej časti Filipín pripravili o život najmenej 12 ľudí vrátane troch európskych turistov.

V piatok o tom informovali tamojšie oficiálne zdroje. Pred záplavami museli utiecť tisíce obyvateľov zasiahnutej oblasti, kde vláda vyhlásila stav ohrozenia.

Ako uviedli predstavitelia severnej provincie Tarlac, turistická skupina zložená z ôsmich Francúzov, troch Juhokórejčanov a jedného Belgičana vo štvrtok cestovala k sopke Pinatubo, keď im zatarasil cestu zosuv pôdy, ktorý zachytil jedno z troch vozidiel. Dvoch Francúzov, Belgičana a dvoch filipínskych sprievodcov strhla náhla povodeň, pričom ich telá našli až v piatok, informoval starosta mesta Capas neďaleko vulkánu Reynaldo Catacutan. Zvyšných členov skupiny podľa neho zachránili a previezli do nemocnice v meste Tarlac.

Provinciu Zambales na úpätí sopky Pinatubo sužujú silné dažde už od stredy. Podľa náčelníka regionálnej polície Lea Nilo dela Cruz muselo vyše tisíc obyvateľov mesta Botolan prespať v škole potom, ako sa pretrhla miestna hrádza. Miestny kmeňový vodca Carling Dumulot odhadol počet evakuovaných až na 12 tisíc. Prívaly vody podľa neho zasiahli tri dediny. Ľudí uväznených na strechách a stromoch zachraňoval vojenský vrtuľník. Podľa provinčného guvernéra Amora Delosa v Botolane a jeho okolí zahynuli najmenej dvaja ľudia. Vláda v provincii zatvorila všetky školy a vyhlásila stav ohrozenia.

Polícia v súvislosti s povodňami informovala aj o náleze dvoch tiel v provincii Tarlac. Šéf regionálneho úradu pre katastrofy Olive Luces uviedol, že zosuvy v severnom pohorí Cordillera usmrtili troch súrodencov vo veku 7 až 13 rokov z mesta Baguio. Ich rodičom sa podľa neho podarilo utiecť. Ďalší zosuv v piatok zasiahol chatrče neďaleko mesta, kde sa v tom čase nachádzalo 14 baníkov. Podľa armádneho kapitána Christiana Uya, ktorý pomáhal pri záchrane, päť z nich zostáva nezvestných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu