Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Muži v južnej Afrike výchovne znásilňujú lesbičky

(Zdroj: Jupiterimages)

JOHANNESBURG - V Juhoafrickej republike v týchto dňoch prebieha súd s tromi mužmi za znásilnenie a vraždu vrcholovej športovkyne Eudy Simalaneové. Táto futbalová hviezda sa otvorene hlásila ku homosexuálnej orientácii, uviedol server BBC.

V tejto krajine od roku 1998 nahlásili 31 prípadov znásilnenia a zabitia lesbických žien. Podľa organizácie pre práva gayov Trojuholník sa však na súd dostali len dva prípady „výchovného znásilňovania“ a len v jednom z týchto prípadov páchateľov odsúdili. „Výchovné znásilňovanie“ je termín, ktorým sa v JAR označuje znásilňovanie lesbických žien mužom, ktorý ich chce potrestať, alebo „napraviť“ ich orientáciu.

„Myslia si, že dobrý muž ženu z lesbickej orientácie vylieči,“ vysvetľuje Sharon Coxová. „A je smutnou skutočnosťou, že sa poškodené ženy obávajú prísť s týmito prípadmi pred súd.“ Podľa údajov organizácie Trojuholník pribúda týždenne 10 nových prípadov. Agresivita násilníkov stúpa podľa názoru organizácie i preto, že polícia sa týmto útokom nesnaží účinne zabrániť.

Coxová dúfa, že súd potrestá vrahov športovkyne Simalaneovej i páchateľa ďalšieho podobného prípadu, ktorého proces prebieha v Kapskom Meste. „Pokiaľ v týchto kauzách padnú odsudzujúce rozsudky, tak to bude veľký krok vpred v ľudských právach, právach pre ženy i právach pre lesbičky a gayov,“ zhŕňa Coxová.

Juhoafrická republika patrí celosvetovo ku krajinám s najvyšším počtom prípadov sexuálneho násilia páchaného na ženách. Polícia eviduje ročne viac než 54 tisíc takých prípadov. Medzi dvadsaťročnými mužmi sa znásilňovanie dokonca považuje za akúsi hru. Taký muž sa tam nazýva marhasimani.

„Marhasimani je niekto, kto zájde do klubu, kúpi žene niekoľko pív, a potom ju so svojimi kamarátmi odvezie do bytu a má s ňou sex,“ lakonicky upresňuje význam slova jeden mladý muž, ktorý si prial zostať v anonymite.

Iný muž sediaci v bare v meste Kempton Park severovýchodne od Johannesburgu popisuje, ako celá vec funguje. Hovorí, že sa kamaráti schovajú pod posteľ, dokým prvý z nich neskončí súlož a neopustí izbu. Potom sa na žene vystriedajú všetci a predstierajú, že ide stále o toho prvého. „Izba je tmavá, takže opité dievča väčšinou ani nezistí, že si s ňou užíva už niekto iný,“ vysvetľuje ďalší muž z baru.

Keď však majú uznať, že ide o znásilňovanie, odmietajú to. „Nerobíme im predsa nič zlé. Viete, aká je dnes pijatika drahá?“, namieta jeden z nich. „Dobre, niekedy síce tým dievčatám dáme drogy alebo niečo takého, ale nie vždy,“ snaží sa ospravedlniť ďalší z partie násilníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu