Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Medvedev opäť hrozí rozmiestnením rakiet v Kaliningrade

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

L'AQUILA - Ruský prezident Dmitrij Medvedev v piatok opäť pohrozil, že ak bude Washington pokračovať v pláne na vybudovanie protiraketového štítu v strednej Európe, Rusko rozmiestni rakety Iskander v ruskej enkláve Kaliningrad.

Medvedev podobnú hrozbu vyslovil aj v novembri v snahe prinútiť USA vzdať sa plánov na výstavbu radarovej základne v ČR a rozmiestnenia protiraketových striel v Poľsku. Kaliningrad je ruským územím ležiacim v EÚ medzi Poľskom a Litvou. "Ak sa nedohodneme na otázke raketovej obrany, viete, aké budú dôsledky. Nemám čo dodať," povedal Medvedev novinárom po skončení summitu krajín G8 v talianskej L´Aquile.

Prezidenti Ruska a Spojených štátov v pondelok v Moskve uzavreli predbežnú dohodu o výraznom znížení počtu jadrových hlavíc v arzenáloch oboch veľmocí. Čo sa však týka amerického protiraketového štítu, nezhody naďalej pretrvávajú. Ruská strana dokonca naznačila, že zmluvu o redukcii jadrového arzenálu nepodpíše, ak budú USA v budovaní protiraketového štítu pokračovať.

Američania Rusom tvrdia, že ich kritika projektu je neodôvodnená, keďže rozšírenie štítu nie je namierené proti Rusku, ale iným potenciálne nebezpečným krajinám, napríklad Iránu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu