Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Kanade sa objavil neznámy vírus chrípky!

(Zdroj: Jupiterimages)

SASKATOON - Novým typom chrípkového vírusu sa v Kanade nakazili dvaja robotníci na prasacej farme. Oznámili to v noci na dnes tamojšie zdravotnícke zdroje.

Vírus podľa nich nemá nič spoločné s pandémiou chrípky A(H1N1). Muži z farmy v provincii Saskatchewan sa z choroby celkom zotavili. Tretí prípad neznámej chrípky zatiaľ skúmajú. Nový vírus obsahuje gény zo sezónneho ľudského chrípkového vírusu a vírusu prasacej chrípky A, ktorá sa u svíň vyskytuje pomerne často. Inak v stáde zvierat zvýšený výskyt choroby nezaznamenali.

Farmu nedali do karantény. Napriek tomu sa majiteľ zaviazal, že zvieratá nebude nikam prevážať a všetkých zamestnancov dali zaočkovať. Obaja postihnutí zamestnanci nikam v poslednom čase necestovali. Vírus zrejme chytili od svíň.

„Stále sa objavujú nové vírusy typu A, musíme byť opatrní, avšak tieto prípady sa stávajú a takmer vždy nakoniec zmiznú,“ upozornil vedec Frank Plummer. Vírus by zrejme nikdy nezistili, keby nebolo rozšírených testov kvôli chrípkovej pandémii, poznamenal Plummer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu