Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prívrženci Maďarskej gardy pochodovali Budapešťou

Extrémisti z Maďarskej gardy pochodovali Budapešťou
Extrémisti z Maďarskej gardy pochodovali Budapešťou (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - V maďarskej metropole Budapešť sa v piatok zišli prívrženci extrémistickej skupiny Maďarská garda, ktorí uskutočnili fakľový pochod k strednej škole, kde minulý týždeň napadol 18-ročného študenta o rok mladší spolužiak.

Útočník, ktorého maďarské médiá opísali ako Róma, údajne spôsobil obeti zlomeninu lebky a mladík krátko po príchode domov zomrel. Podľa zástupcov gardy mal byť krátky pochod protestom proti vzrastajúcemu násiliu. Ako uviedol predstaviteľ skupiny István Dósa, organizátori chceli upozorniť na "skutočné problémy v spoločnosti... za ktoré je zodpovedná súčasná politická elita".

"Nechceme riešiť tieto problémy násilnými prostriedkami a nechceme robiť políciu. To je povinnosťou štátu," vyhlásil Dósa. "V krajine však tiká etnická bomba, ktorá môže kedykoľvek vybuchnúť," dodal. Po Dósovom príhovore prítomná žena prečítala zoznam zločinov spáchaných v Maďarsku v posledných mesiacoch, zatiaľ čo niektorí priaznivci vykrikovali protirómske heslá. Budapeštiansky primátor Gábor Demszky uviedol, že skutočným cieľom protestu bolo "zastrašovanie Rómov žijúcich v Budapešti".

Podľa odhadov žije v 10-miliónovom Maďarsku 600 000 až 800 000 Rómov. Humanitárna organizácia OSN Habitat odhaduje, že Rómovia tvoria až 60 percent väzňov mužského pohlavia v maďarských väzniciach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu