Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Na Slovensku sa stretnú zástupcovia maďarskej a českej gardy

Maďarská garda
Maďarská garda (Zdroj: ČTK)

Bratislava - Na Slovensku sa chcú stretnúť zástupcovia polovojenských extrémistických gárd z Česka a Maďarska.

Schôdzku plánujú v pondelok v Bratislave. Zároveň s nimi by v hlavnom meste mali rokovať aj predstavitelia politických strán, ktoré gardy založili - česká Národná strana a Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik). Národná strana to napísala na svojej internetovej stránke.

Podľa českých nacionalistov sa stretnutie uskutoční na žiadosť maďarskej strany. Za Maďarskú gardu by mal na schôdzku pricestovať veliteľ organizácie, českých extrémistov bude reprezentovať zástupca šéfa. Bližšie informácie, o čom by sa velitelia chceli zhovárať, Národná strana nezverejnila.

Slovenská polícia sa dnes nevedela vyjadriť, aké opatrenia pred stretnutím príjme.

Maďarská garda, ktorá je známa masovými pochodmi, ale aj antisemitskými či protirómskymi postojmi, je tŕňom v oku mnohým slovenským politikom. Tí Budapešť kritizovali, že proti polovojenskej skupine výraznejšie nezakročila. Česká Národná garda na seba upozornila v júni, keď sa jej členovia objavili pred jednou z karlovarských škôl, kde vraj chceli zabrániť útokom rómskych detí na školákov. Jej členov tiež obviňovali z toho, že sa podieľali na napádaní pochodujúcich homosexuálov v Brne.

Národná strana ani Jobbik nedosiahli na politickej scéne svojich krajín žiadne výraznejšie úspechy. Český minister vnútra Ivan Langer nedávno Národnej strane pohrozil zákazom činnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu