Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Demonštranta strelili priamo do hlavy!

Pondelkové demonštrácie v Teheráne.
Pondelkové demonštrácie v Teheráne.

TEHERÁN - Pondelková demonštrácia v Teheráne proti výsledkom prezidentských volieb si už vyžiadala svoju prvú obeť. Je ňou zatiaľ neznámy Iránec, ktorého mali zasiahnuť guľkou priamo do hlavy.

Okrem neho utrpeli pri incidente zranenia aj ďalší ľudia, informoval agentúru AFP miestny fotograf, ktorý sa mal stať očitým svedkom celej situácie. Incident sa údajne odohral pred miestnou pobočkou dobrovoľníckych milícií Basidž v čase, keď v nej zúril požiar. Iránsky fotograf odmietol zverejniť svoju identitu z obáv o svoju bezpečnosť. Na protest proti prezidentským voľbám vyšli v pondelok do ulíc tisíce Iráncov, úrady však ich zhromaždenie nepovolili. Demonštranti spolu s Músavím tvrdia, že Ahmadínedžád výsledky zmanipuloval.

Za víťaza iránskych prezidentských volieb bol vyhlásený súčasný radikálny prezident Mahmúd Ahmadínedžád, ktorý získal 63 percent hlasov. Jeho hlavný rival Mír-Hosejn Músaví si zabezpečil 33-percentnú podporu. Ten však tri dni po voľbách deklaroval svoju pripravenosť zúčastniť sa na nových prezidentských voľbách, keďže spolu s ďalším kandidátom Mehdím Karrúbím tvrdia, že Ahmadínedžád výsledky sfalšoval.

Za zrušenie piatkového hlasovania a vypísanie nových volieb hlavy štátu je aj bývalý iránsky reformný prezident Mohammed Chatámí. Toho v roku 2005 nahradil vo funkcii práve víťaz súčasných volieb. Podozrenia o falšovaní má preskúmať kompetentná 12-členná Rada strážcov, prešetrenie údajného volebného podvodu žiada aj Európska únia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu