Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rusko výrazne zredukuje svoj jadrový arzenál, tvrdí Medvedev

Dimitrij Medvedev
Dimitrij Medvedev

AMSTERDAM - Rusko je pripravené výrazne zredukovať svoj nukleárny bojový arzenál, vyhlásil v sobotu prezident Dmitrij Medvedev.

Šéf Kremľa tieto slová povedal len krátko pred jeho očakávanými rozhovormi s americkým prezidentom Barackom Obamom, na ktorých by mali obaja diskutovať práve o nukleárnom odzbrojení bývalých rivalov z čias Studenej vojny. "Sme pripravení zredukovať počet našich strategických obranných zbraní ešte niekoľko násobne viac, ako o tom hovoril START 1," povedal Medvedev reportérom v narážke na Zmluvu o obmedzení strategických zbraní (START) medzi USA a Sovietskym zväzom.

Ruská armáda však ešte pred dvoma týždňami varovala Spojené štáty, že neobmedzí svoj jadrový arzenál, kým sa Washington jasne nevyjadrí, či bude pokračovať v kontroverznom pláne rozširovania svojho systému protiraketovej obrany o základne v strednej Európe. Vyjadrenie náčelníka generálneho štábu tak odhalilo možnú prekážku v rokovaniach o novom americko-ruskom pakte. Ten má nahradiť končiacu zmluvu START z roku 1991.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu