Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Barack, budeš mnohokrát sklamaný, tvrdí Bush

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Odchádzajúci americký prezident George Bush v pondelok pár dní pred svojim definitívnym odchodom z Bieleho domu stihol svojho nástupcu varovať pred sklamania a zradami, ktoré naňho ako prezidenta USA čakajú. Podľa jeho slov aj najmocnejší muž sveta, ktorým sa Barack Obama stane 20. januára, musí rátať s možnými nepríjemnými podrazmi a neočakávanými zvratmi udalostí.

"Bude neraz sklamaný, to vám tu môžem sľúbiť. Zažije sklamania a tie najväčšie prídu od tých takzvaných priateľov," vyhlásil Bush v pondelok pred novinármi. "Na druhej strane, táto práca je tak veľmi vzrušujúca a závažná, že tieto nepríjemností dokáže spraviť oveľa menej bolestivými," odkázal Obamovi. Bush zároveň vystríhal rodáka z Honolulu pred riadením sa názormi kritikov a "hlasných" radcov.

"Ani si nedokážem predstaviť, ako by som sa teraz mohol vrátiť domov do Texasu, pozrieť sa do zrkadla a byť na seba hrdý, keby som počúval hlasy kritikov, ktoré ma odhovárali od konania a akcií nevyhnutných pre ochranu mojej krajiny," uzavrel Bush.

George Bush sa poslednýkrát prihovorí Američanom vo štvrtok a jeho rozlúčkový prejav z Bieleho domu sa uskutoční v televíznom primetime, presný čas však ešte nebol stanovený. Podľa hovorkyne Perinovej nebude Bushov rozlúčkový prejav "žiadnou labuťou piesňou", skôr to bude prejav, ktorý "sa bude pozerať dopredu". Prezident v ňom okrem iného vyjadrí plnú podporu svojmu nástupcovi Barackovi Obamovi a popraje mu, aby sa mu čo najlepšie darilo zvládať ťažké časy, v ktorých sa Amerika aj svet ocitli.

Bush v pondelok na svojej rozlúčkovej tlačovej konferencii stihol vyhlásiť, že postavenie Spojených štátov amerických sa za posledných osem rokov nezhoršilo. Zároveň však priznal, že v roku 2003 urobil chybu, keď nechal v Iraku krátko po začiatku ofenzívy vyvesiť transparent s nápisom Misia splnená.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu