Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Meteorológovia varujú pred ďalšími vlnami cunami v Ázií

Zobraziť galériu (18)

KOLOMBO - Srílanský meteorologický inštitút dnes oznámil, že blízko indonézského ostrova Sumatra zaregistroval ďalšie záchvevy pôdy, ktoré následne vyvolali menšie vlny cunami.

V nedeľu tieto vlny spôsobené zemetrasením usmrtili v juhovýchodnej Ázii cez 15.000 ľudí. "Malé vlny cunami udrú v najbližších niekoľkých hodinách na pobrežné oblasti južnej a východnej Ázie," uviedol inštitút. "Od dnešného večera predpokladáme v regióne husté dažde. To sú zlé správy pre záchranárov," dodal. Zároveň radil občanom, aby sa nevydávali na more.

Pred ďalšími vlnami cunami varovalo aj indické meteorologické stredisko. "Vlny cunami budú opadať len postupne, a tak ich môžeme očakávať ešte v nasledujúcich 24 až 48 hodinách," uviedlo centrum v indickom Madráse s tým, že by tieto vlny mali dosahovať maximálne polovičné výšky tých nedeľňajších.



Cunami na Srí Lanke usmrtili 70 zahraničných turistov

Prívalová vlna cunami vyvolaná nedeľným zemetrasením usmrtila na Srí Lanke 70 cudzincov. Oznámil to dnes riaditeľ srílanského turistického úradu Kálaj Selvam.

Podľa neho väčšina cudzincov zahynula na východe ostrova. V nedeľu sme ich letecky prepravili do Kolomba a momentálne snímame otlačky prstov, povedal Selavam.
Thajský premiér Tchaksin Šinavatra dnes oznámil, že na Phukete prišlo o život 600 až 700 ľudí, kým doterajšie údaje hovorili o 431 obetiach. Doteraz bolo identifikovaných 35 mŕtvych cudzincov. Podľa thajských médií sú mŕtvi a nezvestní z Južnej Kórei, Japonska, Nemecka, Južnej Afriky, Hongkongu, Británie, Írska, Dánska, Austrálie, Malajzie, Mexika, Ruska, Švédska, Chile a USA.

Na Phukete zahynul aj vnuk thajského kráľa Pchúmipchona Adundéta, dvadsaťjedenročný Bhúmi Jensen. V dobe katastrofy jazdil s priateľmi na vodnom skútri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu