Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Niekoľkí Slováci sú v Thajsku a na Srí Lanke nezvestní

BRATISLAVA - Niekoľkí slovenskí turisti zostali po dnešnom nočnom zemetrasení a vyčíňaní prívalových vĺn tsunami nezvestní. Agentúre SITA to potvrdil hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga. Ako dodal ide predovšetkým o turistov v Thajsku a na Srí Lanke.

Podľa informácií ministerstva zahraničných vecí odletelo chartrovým letom do Thajska 48 slovenských a českých turistov, z ktorých ôsmi boli určite Slováci. O nich však nemá ministerstvo žiadne informácie.

Vie však o ďalších štyroch slovenských turistov z ostrova Phuket, ktorí sú v poriadku. Na Srí Lanke by sa malo v súčasnosti nachádzať 57 občanov SR, z ktorých sú štyria nezvestní. Problematickejšia je situácia na ostrove Maledivy, s ktorým sa nepodarilo rezortu diplomacie skontaktovať. Podľa Tomagu sa tam však nachádza asi sto Slovákov.

V ostatných postihnutých regiónoch sa nepotvrdilo, že by sa tam nachádzali slovenskí turisti. Tomaga zdôraznil, že pracovníci slovenských ambasád sú v stálom kontakte s miestnymi úradmi a zisťujú podrobnejšie informácie o obetiach, či zranených. Rovnako pátrajú po nezvestných.

Podľa posledných správ si prílivové vlny tsunami spôsobené zemetrasením vyžiadali už viac ako 3500 životov, pričom by počet obetí mohol ďalej narastať. Informovali o tom oficiálne a lekárske zdroje. Zo Srí Lanky pritom hlásili najmenej 2000 obetí, z Indie viac ako 1000, z Indonézie viac ako 400 a z Thajska najmenej 168 obetí. Prílivové vlny zabíjali aj v Malajzii a na Maldivoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu