Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Horela budova EK, evakuovali stovky úradníkov!

Evakuácia sídla Európskej komisie
Evakuácia sídla Európskej komisie (Zdroj: SITA)

BRUSEL - V bruselskom sídle Európskej komisie dnes popoludní horelo. Budova, v ktorej normálne pracujú stovky ľudí, bola evakuovaná a na miesto dorazilo množstvo hasičských tímov. Príčiny požiaru, pri ktorom horelo technické zázemie budovy, zatiaľ nie sú známe. Z hornej časti niekoľko hodín stúpal dym a zamestnanci EK sa dnes už do budovy nevrátia.

"Popoludní približne okolo 13:00 SEČ v budove Berlaymont prepukol požiar," oznámila vo vyhlásení komisia. Potvrdila tiež, že ústredie úplne evakuovali. Bruselskí hasiči potvrdili agentúre Reuters predchádzajúce informácie, že požiar vznikol na streche. Podľa nich sa vznietilo technické zázemie na budove komisie.

"Technické zázemie kompletne pohltil oheň. Káble, drôty, všetko," povedala nemenovaná členka hasičského zboru. Na poslednom poschodí 14-poschodovej budovy sídli aj kabinet predsedu EK Josého Barrosa. Oheň tak vznikol v jeho blízkosti. Šéf komisie ako aj český komisár Vladimír Špidla boli v tom čase v budove.

Oboch rovnako ako stovky ďalších evakuovali. Hasičské jednotky vytlačili novinárov a ďalšie osoby ďalej od budovy. V bezprostrednej blízkosti sídla komisie krúžil policajný vrtuľník. Na mieste boli aj autá spoločnosti Sibelga, ktorá zabezpečuje dodávky plynu a elektriny.

"Cítili sme silný zápach a zrazu sa rozozneli sirény. Nejazdili výťahy a boli sme vyzvaní k rýchlej evakuácii po núdzovom schodisku," cituje ČTK jedného z pracovníkov komisie. Podľa hovorcu komisie Johannesa Laitenbergera zatiaľ nie je možné stopercentne vylúčiť úmyselné založenie požiaru, pretože nie je k dispozícii dostatok informácií a hasiči sú ešte stále na mieste. "Zatiaľ nechceme špekulovať o príčine požiaru," povedal pred budovou, ktorú musel opustiť.

Sídlo EK - palác Berlaymont - leží uprostred bruselskej Európskej štvrti. Budova má pôdorys nepravidelného kríža a jej najvyššia časť má štrnásť nadzemných (vrátane prízemie) a štyri podzemné podlažia. Celý komplex má 242 tisíc štvorcových metrov a má kapacitu približne 3000 úradníkov, ktorí majú k dispozícii okrem iného 12 konferenčných sál, 47 výťahov, 12 eskalátorov a 1150 parkovacích miest.

Berlaymont postavili v rokoch 1963 až 1969 podľa návrhu belgického architekta Luciena de Vestel. V roku 1991 v budove, prezývanej vlajková loď EÚ, odhalili azbest a niekoľko tisíc úradníkov sa muselo presťahovať do provizórnych sídiel. Belgická vláda sa namiesto zrúcania budovy odhodlala k jej rekonštrukcii, ktorá sa ale nesmierne natiahla a predražila, čím si palác vyslúžil označenie Berlaymonster.

Náklady na renováciu sa vyšplhali údajne až na pol miliardy eur, takmer trojnásobok ceny, za ktorú v roku 2002, budovu kúpila EK. Do opravenej budovy sa EK znovu nasťahovala v novembri 2004.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu