Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Desaťtisíce demonštrujú za ochranu pracovných miest v EÚ

Desaťtisíce ľudí demonštrovali pri inštitúciách EÚ
Desaťtisíce ľudí demonštrovali pri inštitúciách EÚ (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Desaťtisíce ľudí demonštrovali v piatok pri inštitúciách EÚ v Bruseli za ochranu pracovných miest v čase hospodárskej krízy. Protestné zhromaždenie za účasti asi 50 000 ľudí zorganizovali odborové zväzy z viacerých členských krajín únie.

Od EÚ žiadajú "novú sociálnu dohodu pre Európu", ktorá by "mala dať robotníkom rovnakú ochranu, akú majú banky". Demonštrácia za tie isté požiadavky za účasti 50 000 ľudí sa konala vo štvrtok v Madride, protestné zhromaždenia sú na sobotu plánované v Prahe a Berlíne.

EÚ predpovedá, že nezamestnanosť v 16 krajinách eurozóny sa tento rok vyšplhá na 9,9 percenta a na budúci rok na 11,5 percenta, čo je najviac od druhej svetovej vojny. "Čo sa týka nezamestnanosti, vyhliadky sú veľmi znepokojivé," povedal šéf Európskej konfederácie odborov John Monks počas protestného pochodu Bruselom. Odborové zväzy podľa neho preto žiadajú od vlád prijatie efektívnych opatrení na boj s dopadmi ekonomickej krízy, podporu sociálnej spravodlivosti a väčšiu ochranu pracovných miest.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu