Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Kamión v Európe, loď pri Somálsku? Riziko je rovnaké!

HAAG - Na európskych diaľniciach hrozí pre vodičov kamiónov rovnaké nebezpečenstvo ako na námorníkov pri pobreží Somálska. Riziko únosu je rovnako vysoké. Tvrdí to Európsky policajný úrad (Europol).

Europol je organizácia, ktorá koordinuje spoluprácu polície krajín EÚ. V jeho správe, ktorú zverejnil v holandskom Haagu, v prvých piatich rokoch nášho desaťročia dosiahli priame straty na ukradnutých autách a náklade 8,2 miliardy eur. To je len zlomok skutočných škôd. Treba k tomu totiž prirátať ďalšie náklady pri náhrade ukradnutého tovaru a jeho opätovný transport. Okrem toho mnoho prípadov prepravcovia ani neohlásia.

Organizované zločinecké skupiny považujú kamióny TIR na európskych diaľniciach za ľahkú korisť. Predstavujú len malé riziko a veľký výnos. Najväčšie straty sú podľa Europolu v Rumunsku, Maďarsku a Poľsku. Vysoko rizikové sú však aj diaľnice v Holandsku, Veľkej Británii, Francúzsku a Taliansku.

Za spomínané obdobie ohlásilo aspoň jedno napadnutie až 17 percent vodičov kamiónov. Tretinu z nich napadli dokonca viackrát. V 42 percentách prípadov auto prepadli počas parkovania. V iných prípadoch kamión zastavila na diaľnici fingovaná nehoda alebo falošní policajti. Sú však aj prípady, keď do nákladného priestoru naskákali zlodeji za jazdy a náklad vyhádzali na cestu.

Obľúbenou korisťou zlodejov sú kovy ako meď a nikel, potom alkohol, počítače a značkové oblečenie. Podľa Europolu ale zločinci opakovane dokazujú, že sú schopní ukradnúť skutočne čokoľvek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu