Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pre policajtov možno vyvinú nepriestrelný turban

LONDÝN - Briskí vedci vyvíjajú látku na nepriestrelný turban, ktorý by nahradil prilbu a umožnil sikhským policajtom v Británii sa naplno zapojiť v ozbrojených zložkách. Uviedol to predseda novovytvorenej asociácie sikhských policajtov v Británii, ktorý vyzval ministerstvo vnútra, aby vývoj nepriestrelného turbanu podporilo.

Sikhizmus je menšinové náboženstvo v Indii, ktorého členovia žijú predovšetkým v oblasti Pandžábu. Ich náboženstvo okrem iného zakazuje mužom stríhať si vlasy a fúzy, ktoré sikhovia balia do turbanov.

Sikhovia sú tradične dobrými vojakmi a policajtmi a v Indii tvoria s ohľadom na sikhskú populáciu veľkú časť armády. V Británii slúži u polície okolo 2000 sikhov, ktorým však turbany bránia v tom, aby mohli nosiť prilbu. Nemôžu sa tak stať členmi ozbrojených jednotiek, napríklad protiteroristických oddielov, a zostávajú radovými príslušníkmi bez zbrane.

Podľa šéfa asociácie sikhských policajtov Giama Singha Chahara teraz vedci vyvíjajú materiál podobný kevlaru, z ktorého by mohol byť vyrobený asi 5 metrov dlhý pruh látky tvoriaci turban. "Chceli by sme využiť každú príležitosť na výrobu látky, ktorá by sikhov chránila tak, aby sa mohli stať členmi ozbrojených jednotiek polície," povedal.

Samozrejme nepriestrelný turban musí schváliť ministerstvo vnútra. Hovorkyňa ministerstva zdôraznila, že vláda chce, aby zloženie polície odrážalo zloženie jednotlivých komunít, ale pripomenula, že je na "jednotlivých policajných zboroch, aby podnikli potrebné úpravy a vyhoveli tak náboženstvu jednotlivých policajtov".

Sikhovia majú však v Británii jednu výnimku už teraz. Od roku 1976 nemusia nosiť na motorke ochrannú prilbu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu