Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Nič sa nemení, americká armáda odchádza z Iraku

(Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Americká armáda neprehodnotí rozhodnutie prezidenta Baracka Obamu stiahnuť väčšinu bojových jednotiek z Iraku do konca augusta 2010. Americké vojská odídu aj napriek tomu, že v Iraku stúpa počet násilných útokov.

Na tlačovej konferencii to povedal včera šéf zboru náčelníkov štábu amerických ozbrojených síl Mike Mullen. Podľa neho zostane v Iraku dostatok amerického vojska počas očakávaných parlamentných volieb v tejto krajine.

Celkový počet násilných útokov sa v Iraku po roku 2007 začal znižovať. V posledných týždňoch ale začínajú pribúdať samovražedné atentáty a iné formy násilia. Niektorí pozorovatelia sa obávajú, že členovia teroristickej siete al – Kájda v Iraku znovu hrozia rozpútaním sektárskeho konfliktu.

Irak má do augusta 2010 opustiť väčšina zo súčasných 136-tisíc amerických vojakov. Ostatných zhruba 50-tisíc má odísť do konca roku 2011. Stiahnutie amerických jednotiek je súčasťou plánu presunúť časť síl do Afganistanu, ktorý na začiatku roka prehlásila americká administratíva za svoju vojenskú prioritu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu