Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MO: Peniaze od OSN za vojakov v cyperskej misii meškajú!

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Na účet ministerstva obrany v roku 2008 nedorazila od Organizácie spojených národov (OSN) viac ako polovica predpokladanej sumy za účasť slovenských vojakov v misiách organizácie. Vyplýva to zo správy k návrhu záverečného účtu kapitoly Ministerstva obrany za rok 2008, ktorú už prerokovala vláda.

"Tam tie platby vždy meškajú zo strany OSN, čiže je tam vždy časové oneskorenie," vysvetlil situáciu minister obrany Jaroslav Baška a dodal, že peniaze prídu neskôr. OSN poslala ministerstvu 3 021 402,45 USD, čo je o 4 119 035,50 USD menej, ako sa predpokladalo. OSN tak zaplatilo 42,3 percenta očakávanej sumy.

Meškajúce peniaze sú za účasť slovenského vojenského kontingentu v operácii OSN na Cypre s názvom UNFICYP (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus). Cieľom misie je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove.

Medzi severnou a južnou časťou ostrova sa nachádza tzv. nárazníkové pásmo (zelená línia). Toto pásmo kontrolujú mierové sily OSN. Misia je jednou z najstarších mierových operácii OSN a trvá nepretržite od roku 1964. Slovensko v misii pôsobí od roku 2001, v súčasnosti na Cypre slúži 196 slovenských vojakov.

Veliteľstvo práporu sa nachádza v meste Famagusta. Slovenský kontingent operačne zodpovedá za jeden celý sektor misie. Slovenskí vojaci slúžia spolu s príslušníkmi maďarských a chorvátskych ozbrojených síl. Hlavná úloha spoločnej jednotky je udržiavanie prímeria na čiarach zastavenia paľby opozičných síl, zamedzenie opätovného vypuknutia konfliktu a prispievanie k návratu situácie do normálnych podmienok.

Pod vlajkou OSN pôsobia aj dvaja slovenskí pozorovatelia v misii UNTSO na Blízkom Východe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu