Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Niektorí Česi si chodili v Afganistane tajne zastrieľať!

PRAHA - Ako potvrdili dnešnému denníku Mladá fronta Dnes (MfD) dva od seba nezávislé zdroje, niektorí špeciálne vycvičení českí vojaci si bez vedomia svojich veliteľov chodili „zastrieľať“.

Dobrodruhovia našich susedov, ktorých snom bolo niekoho zabiť, si získali vlani v Afganistane silnú pozíciu.

Cieľom niektorých vojakov českej špeciálnej jednotky SOG v Afganistane bolo údajne zabiť teroristu. Akcie, na ktorých svoj cieľ dosiahli, plánovali bez vedomia svojich nadriadených. Vraj sa ani nemôžu pozrieť americkým špecialistom do očí, koľko tí majú zárezov na pažbách. Tým chlapcom začalo strašiť vo veži," povedal člen špeciálnej jednotky SOG. Ďalší povedal, že raz spustili takú prudkú a nezmyselnú paľbu, že ohrozili aj nevinných civilistov. Podľa denníka vojaci, ktorí prehovorili, nechcú zverejniť mená. Nový veliteľ vojenskej polície Vladimír Ložek totiž zakázal svojim mužom o udalosti hovoriť.

Noviny už včera informovali o tom, že špeciálna jednotka SOG nefungovala počas pôsobenia v misii ISAF v Afganistane tak, ako by mala. Vojaci SOG opustili v boji niekoľkokrát svojich britských druhov v zbrani. Tí neskôr radšej českú jednotku prenechali Dánom, ktorí ju využívali hlavne na stráženie. Pôsobenie jednotky vzbudilo veľkú kritiku a ministerstvo obrany uvažuje o jej rozpustení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu