Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Vojaci sa vzbúrili, už nechcú strieľať do ľudí

(Zdroj: SITA)

ANTANANARIVO - Vojaci vo vojenskom tábore v blízkosti madagaskarského hlavného mesta Antananarivo sa v nedeľu vzbúrili a vyhlásili, že už nebudú prijímať rozkazy od vlády. Zablokovali prístupové cesty v okolí mesta Soanierana.

"Už neprijímame rozkazy od našich nadriadených, budeme poslúchať naše srdcia. Vycvičili nás na to, aby sme ochraňovali majetok a životy občanov, nie aby sme do ľudí strieľali. Sme na strane ľudí," povedal spravodajskej agentúre AFP jeden zo vzbúrených vojakov.

Opozičný líder Andry Rajoelina tento týždeň ukončil rokovania s vládou a z obavy o svoju bezpečnosť sa skryl. Od rozhovor odišiel po tom, čo si zrážky jeho protestujúcich prívržencov a bezpečnostných síl vyžiadali ďalšie štyri obete.

Rajoelina obviňuje prezidenta Marca Ravalomananu zo sprenevery fondov, podrývania demokracie a zodpovednosti za smrť najmenej 25 demonštrantov, ktorých vo februári zabila polícia.

Madagaskar patrí k najchudobnejším krajinám sveta. Podľa údajov Svetovej banky musí viac ako 70 percent obyvateľstva vyžiť z menej ako jedného dolára na deň. Tretina štátneho rozpočtu pochádza z rozvojovej pomoci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu