Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Počet vojakov NATO v Kosove bude už len symbolický

(Zdroj: ČTK)

BELEHRAD - Mierová misia Severoatlantickej aliancie v Kosove (KFOR) sa koncom roka zmenší na "symbolický" počet, aby sa tak vytvorila cesta pre ozbrojené sily Európskej únie a kosovské sily.

V utorok o tom informovali predstavitelia NATO. "Ministri obrany členských štátov NATO sa v júni stretnú v Bruseli... a pravdepodobne príjmu rozhodnutie o symbolickej účasti (misie) KFOR v budúcnosti," vyhlásil nemenovaný diplomat pre srbský denník Politika. Kosovo to bude schopné zvládnuť, pretože v decembri 2008 tu začala svoju činnosť misia EÚ a od minulého mesiaca fungujú Kosovské bezpečnostné sily, uviedol zdroj. "To je úplná záruka mieru a stability" v Kosove, dodal diplomatický zdroj.

Kosovo, srbská provincia väčšinovo obývaná Albáncami, vyhlásila vo februári 2008 nezávislosť. Proti tomuto kroku ostro protestuje ako Belehrad, tak aj srbská menšina v Kosove. Napriek obavám, že by sa mohol opakovať konflikt, ktorý v roku 1999 primäl NATO vojensky zasiahnuť proti srbským silám, dochádza v Kosove iba k sporadickému násiliu. Niektorí analytici však tento región stále považujú za sud s pušným prachom.

Nezávislosť Kosova zatiaľ uznalo 55 krajín vrátane Spojených štátov amerických a 22 členských štátov Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu