Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Kanaďania pirátov chytili, odzbrojili a prepustili

USS Halyburton
USS Halyburton

NAIROBI - Vojnové lode Severoatlantickej aliancie prenasledovali somálskych pirátov po tom, ako militanti zaútočili na nórsky tanker.

Siedmi piráti sa v sobotu pokúsili zmocniť sa lode MV Front Ardenne plaviacej sa v Adenskom zálive pod nórskou vlajkou. Pokus sa však nevydaril po uhýbacom manévri nórskeho plavidla, ktorého posádka následne zalarmovala aj vojnové lode medzinárodných jednotiek pôsobiacich v oblasti. Tie síce pirátov chytili, ale museli ich následne prepustiť.

Piráti po útoku na Nórov na svojej rýchlostnej lodi utiekli z miesta činu, dostali sa však do cesty kanadskej vojenskej lodi Winnipeg, ktorá v tom čase eskortovala nákladné plavidlo naložené humanitárnou pomocou smerujúce do Afriky. Neďaleko sa nachádzala aj americká vojenská loď USS Halyburton a obe plavidlá následne začali unikajúcich pirátov prenasledovať. Naháňačka trvala asi sedem hodín a Američania aj Kanaďania patriaci k spoločným vojenským jednotkám NATO pri nej použili aj helikoptéry.

Obom armádam sa podarilo militantov chytiť, odzbrojiť a vypočuť, neskôr ich však boli nútení prepustiť. Podľa kanadských zákonov totiž páchateľov nemôžu súdiť, ak nezaútočili na kanadských občanov, neohrozili kanadské záujmy a útok sa neodohral na kanadskom území. "Keď je loď súčasťou NATO, zadržanie osoby je otázkou národných úradov," vysvetlil predstaviteľ aliancie. "Prestáva to byť problém NATO a začína to byť národný problém," doplnil.

Prepúšťanie pirátov spôsobuje spojeneckým vojskám problémy. Väčšina zahraničných lodí militantov jednoducho odzbrojí a následne prepustí. Tento rok piráti zaútočili najmenej na 80 lodí, čo je až štyrikrát viac ako za celý rok 2003. V súčasnosti sa v ich rukách nachádza 18 unesených plavidiel vrátane belgického tankera, ktorého sa zmocnili v sobotu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu