Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Somálski piráti nepustili do gatí, naďalej útočia

Somálski piráti
Somálski piráti

WASHINGTON - Piráti pri somálskych brehoch zaútočili včera raketami a samopalmi na nákladnú loď s americkou vlajkou. Nepodarilo sa im dostať na palubu. Posádka plavidla Liberty Sun sa nezranila, loď utrpela škody.

Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na majiteľa lode. Plavidlo okamžite požiadalo o pomoc americké vojenské námorníctvo a teraz pláva pod ochranou lodnej eskorty. „Sme vďační a potešení, že sa nikto nezranil a posádka i loď sú v bezpečí,“ uviedla newyorská spoločnosť Liberty Maritime Corp. Loď vezie z Houstonu americkú pomoc do kenskej Mombasy.

Išlo už o druhý útok pirátov na americkú loď za posledný týždeň. V nedeľu zabili americkí ostreľovači troch somálskych pirátov a oslobodili kapitána nákladnej lode Maersk Alabama. Piráti ho držali 5 dní v zajatí v záchrannom člne.

Len za včera uniesli somálski piráti dve nákladné lode a na tretiu zaútočili. Podľa analytikov ide o jasný signál, že ich vôbec nezastrašila akcia amerických ostreľovačov ani podobný zásah francúzskej armády, ktorá oslobodila unesenú jachtu a zabila dvoch pirátov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu