Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rybárov oslobodili pri záchrane tankera

NAIROBI - Akcia na pomoc tankeru napadnutého somálskymi pirátmi v Adenskom zálive sa skončila oslobodením 20 jemenských rybárov zadržiavaných na inom unesenom plavidle.

Tanker Handytankers Magic plaviaci sa pod vlajkou Marshallových ostrovov vyslal núdzový signál v sobotu krátko po svitaní, keď ich piráti napadli menšimi zbraňami a raketami.

Holandská fregata, ktorá je súčasťou síl NATO, spozorovala pirátov unikajúcich na "malom bielom plavidle, ktoré smerovalo k jemenskej rybárskej plachetnici", ktorú piráti uniesli v nedeľu, povedal portugalský poručík Alexandre Santos Fernandes. Piráti využívali jemenské plavidlo ako "materskú loď", vďaka ktorej mohli operovať ďaleko od somálskeho pobrežia. Holandská loď napadla pirátske plavidlo a potom sa posádka vylodila aj na jemenskej plachetnici, kde oslobodila 20 rybárov. Okrem toho zadržala siedmich pirátov, sedem samopalov kalašnikov a pancierovú päsť. Zadržaných pirátov však podľa Fernandesa budú musieť pustiť na slobodu, keďže nemajú právomoc na ich stíhanie.

Do problémov sa v sobotu dostala aj belgická loď Pompei. Tá v sobotu ráno vyslala dva varovné signály, podľa ktorých ju zrejme napadli na ceste na Seychelly. Úradom sa zatiaľ nepodarilo skontaktovať posádku. Útok potvrdil diplomatický zdroj, ktorý si neželal byť menovaný. Incident sa podľa neho odohral približne 240 kilometrov severne od Seychellov.

Proti pirátom vo vodách okolo Somálska bojuje medzinárodná flotila so zastúpením USA a členských krajín EÚ. Adenský záliv, kde sa väčšina únosov odohráva, je dôležitou tranzitnou cestou pre tovar medzi Európou a Áziou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu