Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Sarkozy má chaos: Je to Slovensko či Slovinsko?

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

ĽUBĽANA - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy si v rozhovore pre britský denník Sunday Telegraph poplietol Slovinsko so Slovenskom. Zaradil sa tak k bývalému americkému prezidentovi George Bushovi či taliaskemu premiérovi Silviovi Berlusconimu, ktorým rozoznanie oboch krajín v minulosti robilo značné problémy.

Napísala to dnes agentúra APA.

"Verte, že Slovinci nie sú spokojní, keď subvencujeme Citroën, ktorý u nich má továreň. Alebo snáď je to Renault, nie som si istý, ale domnievam sa, že ide o Citroën," hádal v rozhovore Sarkozy.

Továreň Citroënu stojí totiž v Trnave, zatiaľ čo Renault vyrába autá v slovinskom Novom Meste.

Bush v roku 1999, ešte ako guvernér Texasu, povedal vtedajšiemu slovinskému premiérovi Janezi Drnovšekovi, že je "veľmi potešený zo stretnutia so slovenským ministrom zahraničia". O štyri roky neskôr uvítal Berlusconi v Ríme Drnovšekovho nástupcu ako "slovenského premiéra Antona Ropa".

Problémy s rozlišovaním oboch štátov vo svete pridávajú vrásky slovenským i slovinským úradom. Napríklad pošty oboch krajín musia často preposielať nesprávne doručené listy či balíky. Rozoznávanie neuľahčujú ani zástavy. Obe majú rovnakú trikolóru a zdanlivo podobný štít.

Kvôli názvu štátu má podobnú traumu i Rakúsko, ktoré si ľudia pletú s Austráliou. Anglický názov tejto alpskej krajiny je totiž Austria. Svoje si niekedy prežívajú i Česi, keď ich cudzinci ľutujú, že žijú v zemi zničenej vojnou. Považujú totiž Česko a Čečensko za ten istý štát. Niektorí tak isto ešte nezaznamenali rozdelenie Československa na dve samostatné republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu