Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Sarkozy chce potrestať chuligánov zo summitu

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa v nedeľu ostro vyjadril na adresu demonštrantov, ktorí v sobotu v Štrasburgu podpálili jeden z miestnych hotelov počas summitu NATO. Výsledkom vyčíňania ľavicových extrémistov bolo zatknutie 300 ľudí a 49 zranených.

Vo francúzskom Štrasburgu a neďalekom nemeckom Kehli sa 3. a 4. apríla stretli lídri aliancie - vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu - aby diskutovali o Afganistane a voľbe nového generálneho tajomníka.

"Je neuveriteľné myslieť si, že ľudia, ktorí sa rozhodli zúčastniť sa na pokojnom proteste, si so sebou prinesú sekery a oceľové tyče a vybíjajú si svoju zlosť na civilných zamestnancoch, ktorí si len robia svoju prácu," povedal v rozhovore pre francúzsku televíziu šéf Elyzejského paláca. "Skutočne chcem, aby boli títo chuligáni potrestaní čo najprísnejšie," dodal Sarkozy.

Tisícky demonštrantov počas summitu pochodovali ulicami Štrasburgu, v ich počte sa však polícia a organizátori rozchádzajú. Kým úrady hovoria o 10 tisíc zhromaždených, usporiadatelia tvrdia, že ich bolo až 30 tisíc. Najextrémnejší z nich pochádzajú z radikálnej anarchistickej skupiny Čierny blok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu