Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Experti varovali Abruzzo už v roku 1999!

Škody po zemetrasení v Taliansku.
Škody po zemetrasení v Taliansku. (Zdroj: SITA)

RÍM - Expertná správa, ktorú nechala talianska Civilná obrana vypracovať už v roku 1999, upozorňovala úrady v kraji Abruzzo na nebezpečenstvo, ktoré by pre tamojšie budovy znamenalo prípadné zemetrasenie.

Dokument nabádal, aby úrady zaistili nápravu, nič sa ale nestalo a spis uložili, píše dnešná talianska tlač.

Zemetrasenie, ktoré zasiahlo Abruzzo minulý pondelok, skutočne zničilo tisíce budov; 300 ľudí prišlo o život a ďalších 55.000 o strechu nad hlavou. Správa, ktorú predložil vtedajší veliteľ obrany Franco Barberi, obsahovala podrobnú mapu seizmických rizík nielen v Abruzze, ale aj v ďalších šiestich regiónoch južného Talianska. Celkom preverili 42.106 verejných budov a ako píšu denníky La Stampa a Corriere della Sera, statici napríklad označili 171 školských objektov za "mimoriadne zraniteľné".

Po zemetrasení, ktoré 6. apríla zasiahlo oblasť okolo správneho strediska Abruzza Aquily, úrady konštatovali, že zemetrasenie zničilo alebo nenávratne poničilo 80 percent všetkých školských alebo vzdelávacích zariadení. Ďalšie verejné budovy v Aquile ako prefektúra, konzervatórium alebo knižnica, ktoré správa z roku 1999 rovnako označila za rizikové, otrasy zničili alebo vážne poškodili.

Rovnaké následky zanechalo zemetrasenie aj na 55 posudzovaných zdravotníckych zariadeniach, na ktorých ohrozenie dokument upozorňoval.Sú väčšinou v troskách alebo úplne nepoužiteľné.

Obdobné varovanie sa týkalo aj 550 historických budov postavených v centre Aquily z kameňa a tehál - experti už pred desiatimi rokmi označili ich kvalitu za mizernú a upozornili, že v prípade zemetrasenia sa tieto stavby takmer iste zrútia.

Podľa odhadov, ktoré tento týždeň zverejnila talianska vláda, vyjde náprava škôd po zemetrasení na najmenej 12 miliárd eur. Než sa ale úrady dostanú k rekonštrukčným prácam, 20 tisíc ľudí bude musieť niekoľko mesiacov žiť v stanových mestách, ktoré vyrástli pri zničených lokalitách. O tom, že život v Abruzze sa pomaly začína vracať do starých koľají svedčí dnešné otvorenie prvej školy v oblasti. Ide zatiaľ o stanovú školu, pre Taliansko je to ale symbol, že sa začalo s nápravou škôd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu