Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Taliansko zasiahli ďalšie silné otrasy!

Trosky domu po zemetrasení v talianskom meste Onna
Trosky domu po zemetrasení v talianskom meste Onna

RÍM - Región Abruzzo v strednom Taliansku dnes ráno zasiahli ďalšie silné otrasy zeme. Informovala o tom agentúra Reuters. Pri pondelňajšom zemetrasení v tejto oblasti zahynulo najmenej 272 ľudí.

Podľa Amerického ústavu pre geologický prieskum mal jeden z ranných otrasov silu 5,2 stupňa Richterovej stupnice. Zacítili ho ľudia až v Ríme, ktorý je odtiaľ vzdialený približne 100 kilometrov. V meste Aquila, ktoré sa ešte nespamätalo z pondelňajšej katastrofy, otrasy poškodili domy, ale o ďalších obetiach nie sú správy.

Zemetrasenie vystrašilo miestnych ľudí. Z nich asi 17-tisíc strávilo ďalšiu noc v stanovom mestečku. „Nemyslím si, že sa niekedy vrátime do nášho domu. Je plný duchov a strachu," povedal Claudio Gaudieri (53), jeden z obyvateľov núdzového tábora.

Záchranárom je teraz jasné, že šanca, že by v troskách mesta našli niekoho živého, sa hodinu od hodiny znižuje. „Sme ľudia rovnako ako tí pod troskami. A tak robíme všetko, čo je v našich silách," povedal jeden z nich. Počet obetí sa vyšplhal na 272. Ich príbuzní už začali organizovať súkromné pohreby. Dnes má byť oficiálny štátny pohreb. V Taliansku na dnes vyhlásili deň štátneho smútku. Na ľudí v Aquile a jej okolí čaká smutná Veľká noc. Otrasy zničili množstvo miestnych kostolov. Veriaci si preto tieto sviatky pripomenú aspoň v provizórnych kaplnkách.

Škody, ktoré pri zemetrasení vznikli, sa zatiaľ odhadujú na 2 až 3 miliardy eur. Podľa miestnych úradov bude mať zemetrasenie obrovský dopad na tento región, ktorý žije predovšetkým z turistického ruchu, poľnohospodárstva a drobného podnikania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu