Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Opravy po zemetrasení: 12 miliárd eur!

Škody po zemetrasení v Taliansku.
Škody po zemetrasení v Taliansku. (Zdroj: SITA)

RÍM - Rekonštrukcia talianskeho regiónu Abruzzo, ktorý minulý pondelok zasiahlo ničivé zemetrasenie, si vyžiada najmenej 12 miliárd eur. Otrasy zničili vyše 10-tisíc budov.

Napísali to talianske noviny Corriere della Sera s odvolaním sa na talianskeho ministra vnútra Roberta Maroniho. Talianska vláda sa na budúci mesiac zíde v správnom meste kraja Aquile, ktoré bolo zároveň epicentrom zemetrasenia. Práve tam má rozhodnúť o uvoľnení fondov na pomoc postihnutým obyvateľom a tiež o zabezpečení prvej čiastky na začatie rekonštrukčných prác.

V postihnutej oblasti je zničená či neobývateľná každá tretia budova. V Aquile, kde pred katastrofou žilo 50-tisíc obyvateľov, zničilo zemetrasenie dokonca polovicu domov. Škody sú značné hlavne na historických objektoch. Mesto patrilo pred otrasmi zeme k najrozsiahlejším komplexom stredovekej architektúry, a to nielen v Taliansku, ale aj v celej Európe. Premiér Silvio Berlusconi už naznačil, že niekoľko zahraničných politických predstaviteľov prejavilo ochotu „adoptovať“ poškodené pamiatky a tak zabezpečiť ich návrat do života.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu