Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Milión Moldavčanov žiada o rumunské občianstvo

(Zdroj: Jupiterimages)

BUKUREŠŤ - Až jeden milión občanov Moldavska požiadalo o občianstva Rumunska. Moldavskom, kde žije 4,3 milióna obyvateľov, zmietajú protesty proti víťazstvu komunistov v údajne sfalšovaných voľbách.

O žiadostiach Moldavčanov informoval podľa agentúry APA v televízii TVR1 rumunský prezident Traian Basescu. V súčasnosti leží na rumunskej ambasáde v Kišineve 650-tisíc obálok so žiadosťami o občianstvo.

Rumunskými občanmi sa údajne chcú stať celé rodiny. Podľa Baseska stojí za obrovským záujmom o rumunské občianstvo zlá situácia v susednom Moldavsku. Hlavne mladí vidia lepšie šance uplatniť sa v Európskej únii, do ktorej Rumunsko vstúpilo v roku 2007. Ešte pred vstupom do Únie vystavila Bukurešť moldavským uchádzačom množstvo rumunských pasov.

Basescu povedal, že systém vydávania rumunských dokladov sa zjednodušil pre tých, ktorí rumunské občianstvo proti svojej vôli stratili. Pripomenul, že podľa odhadov Bukurešti má rumunské korene 65 až 70 percent obyvateľov Moldavska. Obe krajiny majú spoločné historické a kultúrne tradície a rovnaký jazyk. V rokoch 1918 až 1940 bolo územie dnešného Moldavska súčasťou Rumunska.

Parlamentné voľby 5. apríla v Moldavsku vyhrali komunisti. Opozícia výsledky neuznala. Demonštrácie prerástli do pouličných nepokojov. Ústredná volebná komisia v Moldavsku dnes začala prepočítavať viac ako 1,5 milióna hlasovacích lístkov. Podľa opozície ale prepočítavanie hlasov dospeje k rovnakému „sfalšovanému“ výsledku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu