Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vedec varoval pred zemetrasením, úrady ho umlčali!

Ničivé zemetrasenie v Taliansku
Ničivé zemetrasenie v Taliansku (Zdroj: SITA)

RÍM - Taliansky vedec Giampaolo Giuliani na základe výskumu úniku radónu už týždne pred tragédiou upozorňoval úrady, že okolo mesta L'Aquila hrozí zemetrasenie obrovských rozmerov, informoval v pondelok český spravodajský portál iDNES.

Niekto ho udal na polícii pre šírenie poplašnej správy a úrady ho donútili stiahnuť z internetu všetky zistenia. Jeho predpovede sa však naplnili.

Giuliani z talianskeho inštitútu nukleárnej fyziky v Gran Sassow zaznamenal v oblasti väčšiu koncentráciu radónu a začal miestne úrady upozorňovať na hroziace nebezpečenstvo už pred niekoľkými týždňami, napísal britský server Timesonline. Pred mesiacom vyrazili do regiónu autá s megafónmi, ktoré nabádali miestnych obyvateľov, aby sa z nebezpečnej oblasti evakuovali. Následne Giulianiho niekto udal na polícii za šírenie poplašnej správy a úrady ho donútili stiahnuť z internetu všetky svoje zistenia. Jediný dôkaz o jeho varovaniach ostal na videoserveri YouTube. Giuliani teraz od úradov očakáva ospravedlnenie.

Enzo Boschi z talianskeho Národného geofyzikálneho ústavu Giulianiho predpovede odmieta. "Po zemetrasení sa vždy objaví niekto, kto tvrdí, že ho predpovedal," tvrdí Boschi. "Z toho, čo vieme, toto zemetrasenie nikto presne nepredpovedal," uviedol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu