Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Peruánsky exprezident Fujimori dostal 25 rokov

Alberto Fujimori
Alberto Fujimori

LIMA - Peruánsky súd odsúdil bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho (70) na 25 rokov väzenia za porušovanie ľudských práv, únosy a za podiel na zabití 25 ľudí. Podľa súdu je vraj jasné, že Fujimori schválil vznik vojenských kománd smrti.

Fujimoriho usvedčili, že v novembri 1991 schválil zabitie 15 ľudí, vrátane osemročného dieťaťa. Komando smrti vtedy vtrhlo na záhradnú oslavu v limskej štvrti Barrios Altos a svoje obete postrieľalo zbraňami s tlmičmi.

V júli 1992 polovojenská skupina Colina nechala „zmiznúť“ 9 študentov a ľavicového profesora z univerzity La Cantuta. Súd uznal aj Fujimoriov podiel na dvoch únosoch z roku 1992 – desaťdňového únosu obchodníka Samuela Dyera a dvadsaťštyrihodinového zadržiavania popredného novinára Gustava Gorritiho, ktorý patril ku kritikom exprezidenta. Fujimori už oznámil, že sa proti rozsudku odvolá.

Hneď po vynesení rozsudku na uliciach stretli priaznivci a odporcovia exprezidenta. Podľa AP na seba zaútočili tyčami, päsťami a kameňmi. Asi 30 príbuzných obetí narazilo na dav 500 Fujimoriových fanúšikov. Polícia bitku rozohnala. Zatiaľ sa údajne násilnosti obišli bez zranení.

V minulosti Fujimori obhajoval svoju politiku ako nutnú. Peru v čase jeho vlády zmietala krvavá občianska vojna a hlboká ekonomická kríza. Tvrdil, že uchránil Peru pred chaosom a že povzbudil hospodársky rast. V roku 2000 sa Fujimoriho vláda rozpadla po korupčnom škandále a prezident utiekol do Japonska, odkiaľ pochádzali jeho rodičia. Svoju rezignáciu odtiaľ poslal faxom. V roku 2005 odletel do Chile, kde ho tamojšie úrady zadržali a vydali do Peru. Proces s ním sa začal v roku 2007.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu