Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V plechovkách pašovali hovotosť 850 tisíc dolárov!

KÁHIRA - Dvoch predstaviteľov radikálneho hnutia Hamas v utorok zastavili na hraniciach palestínskeho pásma Gazy, kam sa snažili z Egypta prepašovať takmer 850 tisíc dolárov. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na egyptské bezpečnostné zdroje.

Dolárová hotovosť bola v plechovkách od sladkostí. Obaja muži tvrdili, že o nich nevedeli, že len viezli tovar, ktorý im odovzdali vodcovia Hamasu v Egypte pre pásmo.

Hamasovskí vládcovia pásma Gazy sú závislí na pašovanej hotovosti a tovare, ktoré držia ich vládu pri moci. Pobrežné pásmo je fakticky uzatvorené od júna roku 2007, kedy sa islamistické hnutie zmocnilo násilím vlády nad pásmom.

Obaja muži boli členmi delegácie, ktorá sa autobusom vracala z Egypta, kde rokovala o zmierení so súperiacimi palestínskymi frakciami. Rokovania sa však skončili neúspešne, pretože delegáciám sa nepodarilo dohodnúť na vytvorení vlády jednoty, v ktorej by zasadli zástupcovia Hamasu a hnutia Fatah. Hamas vytlačil Fatah z Gazy a fakticky vládne len na západnom brehu Jordánu.

V reakcii na obsadenie Gazy Hamasom Izrael a Egypt zablokovali hranice a do pásma púšťajú jen humanitárnu pomoc. Hamas je tak nútený snažiť sa hotovosť pašovať.

Podľa egyptských zákonov je však zakázané z krajiny vyvážať viac ako 10 tisíc dolárov v hotovosti. Úradníci pri prehliadke autobusu zabavili aj dva generátory, ďalekohľad pre nočné videnie a mobilné telefóny.

Hamas bude môcť uložiť zabavenú čiastku na účet v Egypte, ale tým zrejme stratí z Gazy k fondom prístup. Arabské banky obvykle odmietajú prevádzať peniaze do Gazy z obavy, že sa to nemusí páčiť Spojeným štátom. Tie totiž vedú Hamas na zozname teroristických organizácií. Vo februári pristihli členov Hamasu s kufríkom, v ktorom chceli do Gazy prepašovať niekoľko miliónov dolárov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu