Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prevrátenie člna neprežilo 19 migrantov

(Zdroj: TASR)

ARRECIFE - Najmenej 19 ľudí sa utopilo a traja sú nezvestní po tom, ako sa pri španielskych Kanárskych ostrovoch prevrátil čln, na ktorom sa plavili prevažne severoafrickí migranti.

V pondelok o tom informoval tamojší námorný záchranný zbor. Podľa polície sa čln prevrátil v nedeľu neďaleko prístavu Arrecife na ostrove Lanzarote, kde surferi zachránili šiestich stroskotancov volajúcich o pomoc.

"Odvčera sme našli 19 tiel, traja ľudia sú nezvestní a šiestich sme zachránili," uviedol pre AFP nemenovaný hovorca záchranného zboru Salvamento Maritimo. Prvých päť utopených našli v nedeľu večer, ďalších 14 tiel vylovili v pondelok ráno.

Kanárske ostrovy ležiace pri severozápadnom pobreží Afriky sa v posledných rokoch stali magnetom pre afrických migrantov smerujúcich do Európy. Spomedzi tisícov Afričanov, ktorí každoročne podnikajú nebezpečnú plavbu, mnoho zomrie od smädu a hladu či na úpal. Presný počet obetí však úrady nedokážu zistiť.

Španielsko v spolupráci s ostatnými členmi Európskej únie zvýšilo počet vzdušných a námorných hliadok a s viacerými africkými krajinami uzavrelo repatriačné dohody, ktoré uľahčujú návrat nelegálnych imigrantov. Podľa oficiálnej štatistiky, ktorú zverejnili v januári, sa počet imigrantov v minulom roku znížil na 9181 z 12 478 v roku 2007. V roku 2006 sa na ostrovoch vylodilo až 31 678 migrantov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu