Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Na G7 som nebol opitý, bráni sa minister

Šoiči Nakagawa
Šoiči Nakagawa

TOKIO - Japonský minister financií Šoiči Nakagawa v pondelok poprel, že by bol počas rokovania G7 o finančnej kríze pod vplyvom alkoholu a bránil sa tvrdením, že berie lieky proti prechladnutiu.

Nakagawove vystúpenie v rámci víkendového stretnutia najväčších ekonomík planéty v Ríme sa dostalo pod paľbu kritiky zo strany médií. Japonská opozícia už dokonca vyzvala na jeho odstúpenie.

Článok v miestnych bulvárnych novinách vyšiel s titulkom "Opitý?!", zatiaľ čo televízne stanice sarkasticky informovali, že sa neobávajú len o zdravie globálnej ekonomiky, ale majú starosti aj pokiaľ ide o zdravotný stav ministra financií. O Nakagawovi je totiž známe, že si rád a pomerne často vypije.

Päťdesiatpäťročný minister vyzeral počas sobotnej spoločnej tlačovej konferencie s guvernérom japonskej centrálnej banky Masaakim Širakawom po skončení mítingu G7 ospalo a nebol schopný rozprávať zreteľne. "Niečo ako spoločné stanovisko sme vydali...," povedal reportérom, ktorí si všimli, že členovi japonského kabinetu sa zatvárajú oči.

"Úrokové sadzby, uhm, stanovené japonskou centrálnou bankou, sú medzi 0 a 0,25 percentami a veľmi nízke...," uviedol ďalej. V skutočnosti sa úroky centrálnej banky v Tokiu pohybujú na úrovni 0,1 percenta.

Nakagawovo extempore sa odohralo v čase, kedy podľa vládnych údajov zverejnených v pondelok zaznamenala japonská ekonomika v poslednom kvartáli minulého roka najväčší prepad od krízy v roku 1974.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu