Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neonacisti sa vyhrážajú aktivistom a novinárom smrťou

MOSKVA - Ruská neonacistická skupina začala rozposielať e-maily obsahujúce zoznam osôb, ktoré chcú tento rok zabiť. Ako povedala aktivistka z ľudskoprávnej organizácie SOVA Galina Koževniková, ktorá takúto správu tiež dostala, na zozname sú mená novinárov, ľudskoprávnych aktivistov ako aj akademikov.

"Napísali, že mňa a mojich kolegov zabijú za prácu, ktorú robíme," povedala Koževniková. Jej meno sa na podobných zoznamoch na internete vyskytlo aj v minulosti, minulý rok dokonca zverejnili aj jej adresu. "Ešte nikdy som však nedostala takúto správu," vyhlásila a dodala, že pod správou je podpísaná neonacistická skupina BTO.

Rusko v poslednej dobe zažilo viacero vrážd novinárov a aktivistov súvisiacich s ich prácou. V januári v Moskve za bieleho dňa zastrelili prominentného právnika a obhajcu ľudských práv Stanislava Markelova a spolu s ním aj mladú novinárku Anastasiju Baburovovú. Ďalší novinár Michail Beketov upadol v novembri do kómy po tom, čo ho neznámi páchatelia brutálne zbili. V najnovších e-mailoch neonacistická skupina varuje adresátov, aby sa pripravili, lebo sa čoskoro pridajú k zabitým aktivistom. Koževniková je presvedčená, že e-mail ju mal odstrašiť od zverejnenia výročnej správy organizácie SOVA o zločinoch z nenávisti v Rusku.

Newyorský Výbor na ochranu novinárov vyjadril znepokojenie nad poslednými hrozbami a ruské úrady vyzval na zvýšenie ochrany ohrozených osôb. "Sme znepokojení touto hrozbou voči tým, ktorí sa zaoberajú rastúcou neonacistickou kriminalitou v Rusku," napísal výbor vo vyhlásení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu