Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

USA v šoku: Mladí neonacisti plánovali vraždu Obamu!

WASHINGTON - Dvaja mladí americkí neonacisti plánovali vraždu prezidentského kandidáta Demokratickej strany Baracka Obamu. Dvojica plánovala "vražedné orgie", pri ktorých chela zabiť 88 ľudí, pričom 14 z nich chceli sťať. Zatkli ich ešte minulú stredu v štáte Tennessee.

Vyplýva to zo súdnych dokumentov, ktoré zverejnili v pondelok. Muži mali podľa nich v úmysle zabiť 88 ľudí a odťať hlavu 14 afroameričanom, pričom celú masakru plánovali ukončiť vraždou Obamu, ktorý sa v prípade volebného víťazstva stane prvým černošským prezidentom Spojených štátov.

Ako uviedlo americké ministerstvo spravodlivosti, 20-ročného Daniela Cowarta a o dva roky mladšieho Paula Schlesselmana zatkli v stredu v štáte Tennessee pre nelegálnu držbu strelných zbraní, vyhrážky voči prezidentskému kandidátovi a prípravu lúpeže v obchode so zbraňami.

Dvojica extrémistov začala hovoriť o tom, ako uskutoční "vražedné orgie", ktorých súčasťou malo byť zabitie 88 ľudí a sťatie 14 afroameričanov, vypovedal v pondelok pred federálnym súdom v Memphise Brian Weaks, agent Úradu pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny. "Ďalej tvrdili, že ich konečný akt násilia by bol pokus zabiť - zavraždiť prezidentského kandidáta Baracka Obamu," dodal. Predstavitelia Obamovej kampane prípad odmietli komentovať.

Podľa Weaksa sa Cowart pochádzajúci z Tennessee a Schlesselman z Arkansasu spoznali pred mesiacom cez internet a majú "veľmi silné presvedčenie a názory" týkajúce sa hnutí White Power a Skinhead. Cowart si kúpil jednu pušku a získal tiež dve pištole, ktoré ukradol svojmu starému otcovi. Schlesselman vlastnil guľovnicu a revolver, ktorý vzal podľa vlastných slov bez dovolenia svojmu otcovi. Muži plánovali ukradnúť ďalšiu silnú pušku z obchodu so zbraňami v meste Jackson v štáte Tennessee, ako aj niekoľko lúpeží, aby získali peniaze na svoj vražedný plán. "Schlesselman uviedol, že plánovali ísť na svojich vozidlách najrýchlejšie ako dokážu smerom k Obamovi a strieľať naňho z okien," povedal Weaks. "Obaja jednotlivci uviedli, že počas pokusu o vraždu by si obliekli celkom biele smokingy a mali na hlavách cylindre. Obaja jednotlivci ďalej uviedli, že si uvedomovali, že zomrú, a boli ochotní zomrieť počas tohto pokusu." Dvojicu zadržaných opäť predvedú pred súd v Memphise vo štvrtok.

Obamovi, ktorý sa zapísal do dejín ako prvý černošský nominant významnej strany v amerických prezidentských voľbách, začala tajná služba poskytovať ochranu v oveľa skoršom štádiu volebnej kampane ako ktorémukoľvek inému prezidentskému kandidátovi. Koncom augusta vyvolalo poplach zatknutie trojice ozbrojených mužov v coloradskom Denveri, kde prebiehal predvolebný zjazd Demokratickej strany. Štátni zástupcovia neskôr vyhlásili, že sa nepreukázali žiadne vážne hrozby voči Obamovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu