Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Srbi nás chcú zničiť, tvrdí kosovský premiér Thaci

Hashim Thaci
Hashim Thaci (Zdroj: SITA)

PRIŠTINA - Srbsko sa aj takmer rok po osamostatnení Kosova snaží túto krajinu zničiť, vyhlásil vo štvrtok v rozhovore pre agentúru AFP kosovský premiér Hashim Thaci.

Srbom ponúkol "nový začiatok" a nadviazanie normálnych vzťahov. "Očakávali sme, že Belehrad vo vzťahu ku Kosovu prekoná mentalitu z čias Slobodana Miloševiča. Namiesto toho k nám majú stále šovinistický prístup a usilujú sa ohroziť územnú celistvosť Kosova," tvrdí Thaci.

"Na strane Prištiny je dobrá vôľa, chceme normalizovať vzťahy, navrhujeme vzájomné uznanie našich krajín, otvorenie veľvyslanectva Kosova v Belehrade a Srbska v Prištine a nadviazanie diplomatických vzťahov," povedal kosovský premiér.

Kosovo vyhlásilo samostatnosť 17. februára 2008. Odvtedy ho uznalo 54 krajín vrátane Spojených štátov a väčšiny členských krajín EÚ. Spomedzi krajín EÚ Kosovo doteraz neuznalo len Slovensko, Španielsko, Grécko, Rumunsko a Cyprus.

Srbsko považuje Kosovo naďalej za jednu zo svojich provincií. Najväčším zástancom Belehradu v tomto spore je Rusko. Vo všeobecnosti majú k samostatnosti Kosova najväčšie výhrady krajiny, ktoré sa obávajú prípadných snáh o samostatnosť či autonómiu na svojom území.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu