Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Desaťdolárové laptopy majú zvýšiť chuť študovať

DILLÍ - Indická vláda sa rozhodla podporiť počítačovú gramotnosť miliónov študentov a do pol roka chce uviesť na trh laptopy v hodnote 10 dolárov.

Projekt, ktorý je súčasťou vládou dotovanej vzdelávacej sústavy, dnes spustili v juhoindickom meste Tirupati. Podľa štátneho ministra školstva R. P. Agrawala ešte treba dokončiť posledné testy, potom bude laptop dostupný na komerčnej báze. Prenosný počítač má mať údajne dvojgigabajtovú pamäť a bezdrôtové pripojenie na internet. Úrady však doteraz prototyp nepredviedli na verejnosti, ani zatiaľ nevysvetlili, ako laptop možno vyrobiť za takú nízku cenu.

"Bude stáť 10 amerických dolárov. Ak budú rodičia chcieť dať darček niektorému zo svojich detí, ľahko ho budú môcť kúpiť," povedal Agrawal. Indická vláda vyčlenila viac ako 46 miliárd rupií (939 miliónov dolárov / 735 893 416,9 €) na vývoj počítača, ktorý by fungoval vo vidieckych oblastiach s nespoľahlivými elektrickými dodávkami a slabou napojiteľnosťou na internet. Laptop je súčasťou snahy vlády zvýšiť počet študentov vo vyššom vzdelávaní a poskytnúť im technologické zručnosti v záujme ďalšieho rastu indickej ekonomiky. India predtým odmietla možnosť dovozu lacných laptopov v rámci programu One Laptop Per Child.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu