Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Kuba chce záliv Guantánamo od USA späť

Guantánamo
Guantánamo

HAVANA - Kubánsky minister zahraničných vecí Felipe Pérez Roque v stredu vyzval Spojené štáty americké, aby Kube vrátili námornú základňu v Guantáname a vyhlásil, že na ostrov pozve špeciálnych vyšetrovateľov Organizácie Spojených národov (OSN), aby prešetrili údajné prípady mučenia, ku ktorým malo dôjsť na základni.

Pérez Roque uviedol, že rozhodnutie prezidenta USA Baracka Obamu zavrieť do jedného roka väznicu vojny proti terorizmu na americkej námornej základni v zálive Guantánamo bolo pozitívne, no nedostatočné. Kuba očakáva, že Obamovo rozhodnutie zavrieť väznicu Guantánamo "bude nasledovať rozhodnutie o zavretí základne a vrátení územia Kubáncom".

Ide o základňu, ktorú USA "skutočne nepotrebujú pre svoju bezpečnosť a obranu," povedal Pérez Roque. Uviedol tiež, že zvláštneho spravodajcu OSN pre mučenie Manfreda Nowaka budúci týždeň pozve, "aby navštívil krajinu v rámci svojich ciest počas tohto roka". Kuba sa tiež "v najbližších dňoch" chystá ratifikovať medzinárodnú konvenciu OSN proti násilným zmiznutiam, povedal Pérez Roque.

"Kuba je krajina, v ktorej za posledných 50 rokov... nezmizla jediná osoba. Ani v nej nikoho nemučili, ani nedošlo k jedinej poprave bez súdu," vyhlásil Pérez Roque.

Námorná základňa v zálive Guantánamo je v rukách Spojených štátov od ukončenia španielsko-americkej vojny v roku 1898. Následnou dohodou z roku 1902, bola základňa natrvalo priznaná Spojeným štátom americkým. Keď v roku 1959 vyhrala na ostrove kubánska revolúcia, nový režim túto dohodu odmietol. Washington však neustúpil a kubánskej vláde platí symbolický poplatok za prenájom, ktorý Havana nikdy neprijala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu