Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Väzni Obamovi neveria, pokračujú v hladovke

SAN JUAN - Desiatky väzňov zadržiavaných v prístave Guantanámo v piatok pokračovali v protestnej hladovke napriek rozhodnutiu nového amerického prezidenta Baracka Obamu toto vojenské zariadenie zavrieť.

Štyridsaťpäť mužov odmieta prijímať stravu, podľa hovorkyne väznice Pauline Storumovej však nie sú v priamom ohrození zdravia. Ako dodala, hladujúci väzni už vedia o Obamovom príkaze zavrieť väznicu ešte tento rok.

Obama vo štvrtok podpísal dokumenty, ktorými začal zmeny v prístupe orgánov Spojených štátov k podozrivým z terorizmu. Medzi rozhodnutiami, ktoré obsahuje trojica výkonných nariadení a prezidentská direktíva, je uzavretie zadržiavacieho strediska v kubánskom zálive Guantánamo, prehodnotenie vojenských súdov s podozrivými a zákaz najtvrdších vypočúvacích metód. Neslávne známu väznicu na Guantáname by mali zatvoriť v priebehu jedného roka, čím Obama splní jeden z hlavných sľubov svojej prezidentskej kampane.

Ešte v utorok nový šéf Bieleho domu nariadil prerušenie všetkých procesov na Guantáname na obdobie 120 dní, počas ktorého prehodnotia činnosť vojenských tribunálov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu