Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Obama chce do roka zavrieť Guantánamo

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama by mal zavrieť americkú vojenskú základňu v kubánskom prístave Guantánamo v priebehu jedného roka. Vyplýva to z vládneho nariadenia zverejneného v stredu.

"Zadržiavacie objekty pre jednotlivcov, pod ktorých spadá toto nariadenie, by sa mali zatvoriť tak skoro, ako je možné a nie neskôr ako jeden rok od vydania tohto nariadenia," uvádza sa v dokumente, ktorý sa objavil na internetovej stránke Americkej únie pre občianske slobody (ACLU). Výnimky by mali platiť na zadržaných, ktorých nie je možné prepraviť do iných krajín alebo súdiť na amerických súdoch. Administratíva prezidenta Obamu publikovaný text odmietla komentovať.

Prezident Obama nariadil ešte v utorok prerušenie všetkých procesov, ktoré v súčasnosti prebiehajú vo väzení na Guantáname na dobu 120 dní. Zatvorenie Guantánama patrilo medzi jeho najvýraznejšie predvolebné sľuby. Špeciálne vojenské tribunály tu v roku 2006 zriadila administratíva Obamovho predchodcu Georgea W. Busha. Vznikli na súdenie údajných teroristov a fungovali mimo pravidiel platných pre civilné či vojenské súdy.

Väznicu tu Američania vytvorili už v roku 2002 po spojeneckej invázii do Afganistanu. Bushova vláda tvrdila, že zadržaní sú "nepriateľskí bojovníci" organizácie nespadajúcej pod žiadny štát a nie sú preto chránení Ženevskými konvenciami o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami. Počas týchto rokov zadržiavali v Guantáname približne 800 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu